Werkgeluk

Zelden kom ik iemand tegen die echt zielsgelukkig wordt van al die purpose, visie, missie- en strategiedocumenten.

Werkgeluk

Kantoormuren hangen vaak vol met inspirerende quotes van inspirerende leiders. Mensen die met hart en ziel hun ding doen, als vanzelf altijd de juiste woorden zeggen, de juiste keuzes lijken te maken. Maar waarom hangt jouw eigen quote niet op de muur?  

Purpose, visie, missie, strategie, cultuurprincipes, allemaal bedoeld en bedacht om te 'inspireren'. Mooi bedacht met het hoofd om richting te geven. En toegegeven, een beetje purpose verwarmt het hart ook nog wel. Maar zelden kom ik iemand tegen die echt zielsgelukkig wordt van al die purpose, visie, missie- en strategiedocumenten.

En toch is dat iets wat we heel belangrijk vinden. Geïnspireerd, zinvol en impactvol bezig zijn. Werkgeluk hangt sterk samen met hoe zinvol en impactvol we bezig zijn. Een groot deel van je leven besteed je immers ook aan je werk. Je leidt, of werkt het liefst bij een bedrijf dat impact maakt, dat bijdraagt aan een betere wereld.

De quotes en boeken van leiders die er 'met hart en ziel' voor gaan vinden altijd gretig aftrek. Van Barack Obama, tot Steve Jobs, Paul Polman en Nelson Mandela. Zij maken vaak het verschil, hebben echt impact. Hun quotes hangen we op de kantoormuren zodat we ons kunnen laten inspireren. Maar waarom de inspiratie van buiten halen als die bezieling ook van binnen zit? Want inspiratie en bezieling hebben dezelfde bron. De vraag is alleen: wie durft dat aan te boren in een omgeving waar dat niet altijd geaccepteerd of begrepen wordt? Waar het niet altijd veilig is kwetsbaar te zijn en je hoofd boven het maaiveld te steken. Waar het hoofd (over)heerst.

Wat zou het mooi zijn als we andersom gaan werken, besturen en leiden. Startend vanuit je (eigen) ziel, je (eigen) inspiratie. Dan volgt het hart vanzelf en zorgt het hoofd tot slot wel voor de begrijpelijk taal en de vertaling naar een mooie business case (want ja dat laatste is en blijft belangrijk).

Kiezen doe je met hart en ziel. Je verstand is er om keuzes te begrijpen, niet om ze te maken.

En als we het - al is het maar iets meer - in die volgorde doen, dan garandeer ik je dat al die visie, missie, cultuur, purpose en strategie exercities ineens heel 1.0 lijken. Je plezier in je werk wordt groter, net als de impact die je weet te maken in je werk en omgeving.

Dus welke inspirerende quote van jou hangt er morgen op de muur van jouw kantoor?

Heb je een vraag, opmerking, inspiratie of feedback, stuur me graag een bericht.

Bedankt! Je bericht is ontvangen
We konden je formulier niet verzenden, zijn alle velden juist ingevuld?