Covey's 8e eigenschap: inspiratie

15 jaar na zijn bestseller ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ voegt Covey een 8e eigenschap toe: je innerlijke stem of inspiratie

Het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey is een wereldwijde bestseller waarmee hij de levens van velen veranderde. Zijn filosofie is van alle tijden en blijkt steeds weer nieuwe generaties aan te spreken.

Toch vond Covey het belangrijk om deze zeven eigenschappen aan te vullen met een 8e eigenschap in zijn boek ‘De achtste eigenschap’: vind je innerlijke stem en inspireer anderen om hun innerlijke stem te vinden.

Covey's 8e eigenschap: effectief leiderschap zonder inspiratie werkt niet

Effectiviteit is noodzakelijk, volgens Covey, maar zeker niet meer voldoende om te overleven en te groeien. We leven in een tijd waarin veel mensen ontevreden zijn met hun werk. De meeste organisaties slagen er tegenwoordig nog niet in om optimaal gebruik te maken van de talenten, de vindingrijkheid en creativiteit van hun mensen.

Het is nodig om grootsheid te tonen, daarmee bedoelt Covey het vermogen van mensen om volgens hun volledige potentie (hun ‘innerlijke stem’) te leven en om anderen te inspireren om hetzelfde te doen. Vandaar ook dat de ondertitel van Covey’s boek ‘De achtste eigenschap’ is: ‘van effectiviteit naar inspiratie’.

Door hiermee bezig te zijn, zowel persoonlijk als binnen een organisatie, boor je veel meer creativiteit aan en daarmee bereik je krachtige resultaten.

Covey onderscheidt 4 dimensies van de complete mens

Medewerkers worden in organisaties nog steeds vaak behandeld alsof zij gemotiveerd, dan wel gecontroleerd moeten worden. Maar mensen zijn vier dimensionale wezens, met lichaam, hoofd, hart en ziel. Dus we dienen ze ook op die manier aan te spreken en geen dimensies buiten beschouwing te laten.

  • Hoofd. Dit staat voor leren, je willen ontwikkelen. Elk mens wil groeien en heeft wensen, dromen, doelen en plannen.
  • Hart. Dit staat voor passie en uit zich in optimisme, enthousiasme en emotionele verbondenheid. Mensen hebben een relatie met de organisaties, leidinggevenden en collega’s. Zij willen daarin gerespecteerd en serieus genomen worden.
  • Lichaam. Dit vertegenwoordigt het fysieke. Mensen willen beloond worden voor hun bijdrage en een veilige en comfortabele werkomgeving.
  • Ziel. Dit is de motor achter zingeving en ertoe doen. Medewerkers willen een zinvolle bijdrage leveren, een bijdrage waar zij zelf achter kunnen staan en waar de organisatie als geheel wat aan heeft.


Bedien je als leider deze vier gebieden bij jezelf en bij jouw medewerkers (en medemens), dan ontsluit je het grootse potentieel dat in ieder mens en in iedere organisatie verborgen ligt.

Dus de boodschap van Covey luidt: vind je innerlijke stem en inspireer anderen om hun innerlijke stem te vinden. Toon je groots, inspireer tot het goede en tot zelfontplooiing bij je medemens. Dat is de achtste eigenschap van effectief leiderschap.

Heb je een vraag, opmerking, inspiratie of feedback, stuur me graag een bericht.

Bedankt! Je bericht is ontvangen
We konden je formulier niet verzenden, zijn alle velden juist ingevuld?