Hoofdstand

Leren met je lijf brengt iets anders dan wat je leert met je ratio. Ratio levert diploma’s en aanzien op. Maar wat krijg je voor leren met je lijf?

Afgelopen week lukte het me ineens om de hoofdstand bij Ashtanga yoga te doen. Ik doe sinds een half jaar aan yoga en al vanaf het begin leek de hoofdstand ver buiten mijn bereik.

Na vele voorbereidende en vruchteloze pogingen (en soms al opgave voordat ik er aan begon) voelde ik ineens dat er wel eens meer in zou kunnen zitten die dag. En ja hoor, met wat hulp, daar ging ik. En het mooie is, toen ik m eenmaal kon was er ook geen weg meer terug. Ik kan de hoofstand niet niet meer. Het is net als leren lopen, fietsen, zwemmen of andere lijfelijke overwinningen.

En zo is het wel vaker: je ziet als een berg op tegen iets wat – als je eenmaal de drempel over bent – achteromkijkend niet meer dan een oneffenheid op je pad bleek te zijn.

Maar o boy wat zag ik er tegenop de eerste zes maanden. Sterker nog, ik zag er zo tegenop dat ik vooraf al dacht dat het nooit zou lukken. Een horde in de yoga (een van velen..) die voor mij niet was weggelegd. En zo is het wel vaker: je ziet als een berg op tegen iets wat – als je eenmaal de drempel over bent – achteromkijkend niet meer dan een oneffenheid op je pad bleek te zijn.

Als je iets nieuws leert met je lijf dan gaat er letterlijk, maar ook mentaal, een hele nieuwe wereld open. Alsof je een nieuw universum toevoegt aan je kunnen. Je voelt je even superman (m/v).

En natuurlijks vraagt het echt wel wat oefenen. En voor de een wat meer dan voor de ander. Maar uiteindelijk leert iedereen lopen, fietsen en als je wilt ook de hoofdstand. En zelfs als fysieke tegenspoed je later belemmert in het lopen, fietsen of de hoofdstand, niemand kan de mentale ruimte die je hebt gecreëerd meer wegnemen. Wat eerst een onneembare horde leek, is voor eens en voor altijd beslecht.

In je lijf zit ook je gevoel, je guts, je intuïtie, je instinct. Daarom is sporten en fysiek bezig zijn ook zo belangrijk. Want het klinkt misschien gek, maar bezig zijn met je lijf helpt ook je gevoel, je intuïtie te laten groeien. Met yoga leer je meer ruimte te creëren in je lijf. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Je leert bijvoorbeeld fysiek je borstkas te openen, maar daarmee mentaal ook je hartgevoel. Leren met je lijf leert je iets anders dan wat je leert met je ratio. Examens en diploma’s genoeg in het leven. Maar wat krijg je voor leren met je lijf? Zo belangrijk en toch zo ondergewaardeerd. Zeker in de Westerse maatschappij. Want hoofdkennis is hier nog altijd belangrijker dan de hoofdstand. Dus twijfel je nog of heb je motivatie nodig om te gaan sporten? Gewoon doen. En ervaar maar hoe je fysiek en mentaal groeit.

En al die kennis die we leren met ons hoofd? Laten we die maar eens even een keer wat minder belangrijk maken. Want daar hebben tenslotte ook Google en ChatGTP voor, niet waar?

Heb je een vraag, opmerking, inspiratie of feedback, stuur me graag een bericht.

Bedankt! Je bericht is ontvangen
We konden je formulier niet verzenden, zijn alle velden juist ingevuld?